PROGRAM

Det händer alltid något på naturum och under öppettid finns alltid någon som kan visa dig runt och berätta om våra aktuella utställningar. Naturum har daglig guidning under vardagar. Träffa Jan-Olov som kan berätta om en massa spännande saker i naturen eller Michael som guidar er runt bland våra vackra fåglar och dagfjärilar. Micke och Markus tar er med ner i akvariets och Östersjöns spännande undre värld. 

Skolor har ett eget skolprogram som ni kan ladda ner här.

Daglig guidning i Utställningen

Guidning för grupper kan bokas varje vardag mellan 10-15. Guidning i utställningen vardagar och söndagar klockan 11, 13, fråga efter naturums guide.

Naturum har flera Östersjöakvarium. I ett av dem hittar du Östersjöns egen sjöhäst!

Filmvisning 
Mars Makalös visas varje halv och hel timme. Bokningsbara filmer: Ut och fiska, Så fungerar en sjö och Livet i Östersjön. 

Fåglar
Vad rör sig i omgivningen? Vinterfåglar inpå knuten. Guidas främst vardagsförmiddagar eller vid efterfrågan.

I den mikroskopiska världen!
Möjlighet att titta lite närmare på de minsta djuren som lever i vatten. En droppe kan innehålla flera små spännande djur- och växtplankton.

Tipspromenad
Kom och gå naturums tipspromenad! Fin promenadslinga uppe på Kulbacken.

Mars Makalös
Västerviks museum visar en fantastisk utställning om ett återfunnet skepp från 1500-talet.  

Carta Marina
Beskåda vår karta, Carta Marina gjord av Olaus Magnus från år 1539. Den är nu högaktuell eftersom Mars Makalös är från samma århundrande. Naturum guidar och berättar om hur den kom till och om dess innehåll. Vad hade havet för invånare då? Intressant för båda stora och små.  

Östersjön behöver hjälp
Det pågår många olika åtgärdsprojekt för att minska tillförseln av näringsämnen till Östersjön. Plaster i havet är också en stor utmaning. På naturum får du lära dig mer om dessa årgärder. Daglig guidning kl 12.30 

Vattenskola
OBS endast under vår och sommar!

Är du sugen på att snorkla och lära dig mer om Östersjön? Kontakta aktivitetsledarna på Lysingsbadet 0490-258000. Naturum lånar ut snorkelutrustnng utan kostnad. Från 6 år. Välkomna!

Trout Rout
Ett nytt spel för dig som är yngre.
Kom och spela och få dagens bästa poäng. Det gäller att få så många öringar som möjligt med sig uppströms till deras lekplats. På vägen måste du ta dig förbi flera hinder och akta dig för rovfiskar.