PROGRAM

MED ANLEDNING AV CORONA ÄR PROGRAMVERKSAMHETEN INSTÄLLD

FÖLJANDE GÄLLER VID NATURUM VÄSTERVIK

  • Stängt för besök måndag 30/3 hela april månad
  • Alla föredrag och guidningar inomhus ställs in
  • Mindre guidningar utomhus genomförs

Förutsättningar kan ändras med kort varsel beroende på nya direktiv frän våra myndigheter. Håll dig uppdaterad på hemsidan

Påsklovsaktiviteter inomhus har ställts in. Eventuellt kommer utomhusaktivteter erbjudas. Håll er uppdaterade här.

 

Det händer alltid något på naturum och under öppettid finns alltid någon som kan visa dig runt och berätta om våra aktuella utställningar. Naturum har daglig guidning under vardagar. Micke eller MIchael möter er i naturum, Välkomna!

Skolor har ett eget skolprogram som ni kan ladda ner här.

Måndag- fredag och söndag

Fågelspaning vid Kulbacken. Bokas senast kl 16.00 dagen innan.

Plast eller plankton. Kan du se skillnad på plast eller plankton som virvlar runt i vattnet? Med hjälp av stereolupp tittar vi närmare på de minsta organismerna i havet.

Klockan 13.00 Vad finns i naturums akvarier samt matning av fiskar.

Guidning för grupper kan bokas varje vardag mellan 9.00-14 

Söndagar
Guidning i utställningen klockan 12.30

Akvarier
Naturum har flera Östersjöakvarium. I ett av dem hittar du Östersjöns egen sjöhäst!

Filmvisning 
Mars Makalös visas varje halv och hel timme. Bokningsbara filmer: Ut och fiska, Så fungerar en sjö och Livet i Östersjön. 

I den mikroskopiska världen!
Titta lite närmare på de minsta djuren som lever i vatten. En droppe kan innehålla flera små spännande djur- och växtplankton. Kom och forska i våra minilab.

Tipspromenad
Renoveras för tillfället

Mars Makalös
Västerviks museum visar en fantastisk utställning om ett återfunnet skepp från 1500-talet.  

Carta Marina
Beskåda vår karta, Carta Marina gjord av Olaus Magnus från år 1539. Den är nu högaktuell eftersom Mars Makalös är från samma århundrande. Naturum guidar och berättar om hur den kom till och om dess innehåll. Vad hade havet för invånare då? Intressant för båda stora och små.  

Östersjön behöver hjälp
Det pågår många olika åtgärdsprojekt för att minska tillförseln av näringsämnen till Östersjön. Plaster i havet är också en stor utmaning. På naturum får du lära dig mer om denna nya utmaning.

Strandstädarkartan
Vill du göra en insats? På naturum kan du hämta hanskar och plastpåsar för att städa våra stränder med. Läs mer på www.vastervikskommun.se/strandstädarkartan

Trout Rout-Ett digitalt spel.
Kom och spela och få dagens bästa poäng. Det gäller att få så många öringar som möjligt med sig uppströms till deras lekplats. På vägen måste du ta dig förbi flera hinder och akta dig för rovfiskar.

Kom och koppla av en stund
Läs en trevlig bok, låt barnen pyssla i barnhörnan, sitt ner en stund och beskåda fågellivet utanför panoramafönstret. Låt dig förundras av Östersjöns värld under ytan. Något att se, uppleva och lära för alla åldrar.