PROGRAM

Det händer alltid något på naturum och under öppettid finns alltid någon som kan visa dig runt och berätta om våra aktuella utställningar. Naturum har daglig guidning under vardagar. Låt Micke och Markus ta er med ner i akvariets och Östersjöns spännande värld. 

Skolor har ett eget skolprogram som ni kan ladda ner här.

Daglig guidning i Utställningen
Guidning för grupper kan bokas varje vardag mellan 8.30-15. Öppen guidning i utställningen vardagar klockan 11 och 13.

Naturum har flera Östersjöakvarium. I ett av dem hittar du Östersjöns egen sjöhäst!

Filmvisning 
Mars Makalös visas varje halv och hel timme. Bokningsbara filmer: Ut och fiska, Så fungerar en sjö och Livet i Östersjön. 

Fåglar
Vad rör sig i omgivningen? Vid naturums fågelfönster ser du många av våra vanliga fåglar. Tips på matning! Guidning kan bokas.

I den mikroskopiska världen!
Titta lite närmare på de minsta djuren som lever i vatten. En droppe kan innehålla flera små spännande djur- och växtplankton.

Tipspromenad
Kom och gå naturums tipspromenad! Fin promenadslinga uppe på Kulbacken.

Mars Makalös
Västerviks museum visar en fantastisk utställning om ett återfunnet skepp från 1500-talet.  

Carta Marina
Beskåda vår karta, Carta Marina gjord av Olaus Magnus från år 1539. Den är nu högaktuell eftersom Mars Makalös är från samma århundrande. Naturum guidar och berättar om hur den kom till och om dess innehåll. Vad hade havet för invånare då? Intressant för båda stora och små.  

Östersjön behöver hjälp
Det pågår många olika åtgärdsprojekt för att minska tillförseln av näringsämnen till Östersjön. Plaster i havet är också en stor utmaning. På naturum får du lära dig mer om dessa årgärder. Daglig guidning kl 11 och 13

Vattenskola/UPPTÄCK ÖSTERSJÖN
Se under egen flik. 

Trout Rout-Ett nytt digitalt spel.
Kom och spela och få dagens bästa poäng. Det gäller att få så många öringar som möjligt med sig uppströms till deras lekplats. På vägen måste du ta dig förbi flera hinder och akta dig för rovfiskar.

Kom och koppla av en stund
Läs en trevlig bok, låt barnen pyssla i barnhörnan, sitt ner en stund och beskåda fågellivet utanför panoramafönstret. Låt dig förundras av Östersjöns värld under ytan. Något att se, uppleva och lära för alla åldrar.