SPÄNNANDE, KUL, VACKERT, NYTT, VÄLKOMNANDE!

Aktiviteterna kan skilja sig från dag till dag, vi informerar om dagens program uppe på Kulbacken. 

Alla guidningar är mellan 20-30 minuter långa, om inget annat anges.  Max antal deltagare är 10 stycken per guidning. Stenbiljett krävs, delas ut vid informationstavlan vid kiosken utanför huvudentrén. Alla naturums utomhusguidningar är kostnadsfria.

KORT BESKRIVNING AV GUIDNINGAR

Kärleksört och krigstider. På Kulbacken finner du lite fördolt både mytiska kärleksörten och spår av krigiska tider! Vi söker upp dem på en kort rundtur över berghällarna. Och har vi riktigt tur så kanske vi får se Europas största dagfjäril, Apollofjärilen som är knuten till just kärleksört.

Tillgänglighet: Trappor och ojämnheter Målgrupp: Vuxna/familj

Liten tur runt Tändsticksberget. Alldeles intill Kulbacken lär vi känna de lite dolda tillgångar på natur som finns nära inpå Västerviks hamn och centrum. Det södervända berget erbjuder utblick över Skeppsbrofjärden.

Tillgänglighet: Brantare partier och ojämnheter Målgrupp: Vuxna/familj

Tid 30 min

Liten tur till Lögarebergen. Tändsticksberget, Kulbacken och just Lögarebergen bildar slutet på halvön Norrlandets bergiga högre del. Lögarebergen, med stranden mot Gamlebyviken, har en spännande och varierad natur, vet du vad en Reliktbockstall är för något? Vi tar en titt på den unika naturen!

Tillgänglighet: Bitvis ojämnheter Målgrupp: Vuxna

Tid 45 min

Fjäril vingad syns på Kulbacken: Följ med på en kort rundtur på Kulbacken och lär känna några av våra fjärilsarter, kända och mindre kända. Ser vi några fjärilar så försöker vi artbestämma dem. Kikare finns att låna!

Tillgänglighet: Lätt. Målgrupp: Familj

Pollinera mera: Betydelsen av arter som pollinerar kan inte nog betonas. För vem vill vara utan äpplen och jordgubbar! Många pollinerare har det svårt av olika skäl och du och jag kan hjälpa dem med enkla åtgärder. Vi ser hur det går med skapandet av Kulbackens restaurang-äng, vi tittar in i tambinas kupa. Vad menas med vildbin? och hur bor de? Vad äter en pollinerare?

Tillgänglighet: Lätt Målgrupp: Familj

Följer med strömmen! Vattnets strömmar är transportmedlet för plankton. Plankton är så små att vi inte alltid kan se dem med blotta ögat. Växtplankton livnär sig på solljuset och blir sedan mat till djurplankton. En stor mängd djur lever av djurplankton, både stora och små. Framför allt är de stora stimmen kräftdjur och småfisk, som sill till exempel, beroende av plankton. Vi tar en titt på plankton tillsammans!

Tillgänglighet: Lätt Målgrupp: Familj

En blandning av sött och salt: Vattnet i Östersjön är bräckt – en blandning av söt- och saltvatten. Havet är världens näst största brackvattenhav efter Svarta Havet. Vilka djur och växter kan leva här? Vi tittar närmare på någon art som lever i Östersjön.

Tillgänglighet: Lätt Målgrupp: Familj

Det levande landskapet: Sveriges landskap har genomgått radikala förändringar det senaste seklet. Vilken påverkan har de haft på Sveriges djur- och växtliv?

Följ med på en kort rundtur i kulturlandskapet och biodiversitetens tecken!

Tillgänglighet: Lätt Målgrupp: Vuxna/Familj

Andra aktiviteter på Kulbacken

  • Bygg insektshotell. Tillverka ditt eget hotell och ta med hem
  • NY natrurstig - fjärilsstigen – Vad kan du om fjärilar? För barn - lös ordmysteriet!
  • Vråstugan och fähuset står öppna för besökare
  • Besök vårt nya fina visningsområde för pollinerare. Tips på vad du kan göra för att hjälpa till
  • Utomhusutställning
  • För barn: Tävling! Kom och läs sagorna om silltruten och skräntärnan. Svara på frågor och var med i utlottning av fina barnböcker

 

VAD KAN DU GÖRA MER

Strandstädning
En familjepromenad vid stranden, passa på att strandstäda tillsammans. Utrustning finns att låna utanför naturum, skräp-plockare och soppåsar.  Har du inga egna handskar, finns det engångshandskar i olika storlekar.  Östersjön behöver vår hjälp och vi behöver ren och fin natur.

Naturbingo 
Uppdrag att utföra! Utmana familjen! Gör egna brickor när alla uppdrag är utförda. Brickor finns att hämta på Kulbcken eller ladda ner dem här:
Naturbingo
Artbingo

Besök Gränsö
Vårt stadsnära naturreservat. Fina badstränder, aktivitetslekplats,  vacker natur. Broschyr finns på Kulbacken/naturum

Fågelskåda i fågeltornet
Fin utsikt över kålgårdsviken. Kikare finns att låna