PROGRAM

Det händer alltid något på naturum och under öppettiden finns alltid någon som kan visa dig runt och berätta om våra aktuella utställningar. Naturum har daglig guidning, måndag-fredag. Träffa Jan-Olov som kan berätta om en massa spännande saker i naturen eller beställ en dockteater om Pål Åls äventyr. Naturums aktiviteter och utbud finns att läsa om nedan.

Carta Marina
Kunde man rita kartor på Skeppet Mars tid? Visst kunde man det. Carta Marina gjordes av Olaus Magnus år 1539. Naturum guidar och berättar om monstren som härjade i Östersjön på den tiden. Besök gärna utställning om Mars Makalös samtidigt. Intressant för båda stora och små

Naturpromenad
Naturpromenad för alla åldrar erbjuds vardagar. En guide följer med er ut och berättar om det vi hittar utanför husknuten. Ring och boka på 0490-21177 och följ med på en resa in i naturen. 
Välkommna!

Besök våra utställningar
Utställning om övergödningsproblematik och åtgärder. här.
Skärgårdsfåglar i Tjust.
Flera miniutställningar, vintertid bl.a. om fågelmatning t.ex.
Mikrolab- se vad som döljer sig i en droppe vatten.

Stubbes hörna
Stubbes hörna är ett ställe att inspireras i, här kan man måla eller pyssla med naturmaterial. Bland kuddar kan man koppla av och läsa en stund.  

Filmvisning
Se på film om Östersjön och om de speciella arter som lever där. Vi visar även filmen "Vårt grisiga hav".

Tipspromenad
Kom och gå naturums tipspromenad.

Våtlabbet
Kolla in de små växterna och djuren som finns i Östersjön eller titta närmare på en blomma.

Årets Vattenskola
Läs mer om Vattenskolan här.

Fågelvägen mot Loftahammar

Gör en utflykt till Loftahammar med några minnesvärda stopp på vägen. Första stoppet blir naturreservatet Segersgärde. Här kan du sommartid få se skäggdopping och gäss, samtidigt som näktergalen sjunger. C:a 5 km efter Lofta stannar du till vid Slåhagen och klättrar upp i det nya fågeltornet alldeles vid Loftahammarsvägen. Skylt "Fågeltorn". Här kan du se ut över våtmarken kring Uknö Glo. En utsikt- och -infoplats finns även på vägen mot Vinö, nära Brostugan, där även en utsiktsplattform finns i vassen. Fågellivet är rikt och du kan titta på både häckande och flyttande fåglar. Fågelvägen går vidare mot Loftahammar och öppna havet vid Flatvarp. Även söder om Västervik kommer man ut till öppet hav vid Händelöp. Glöm inte kikaren! För mer information och karta kontakta naturum Västervik.

Du kan även läsa om Tjust fågelklubbs aktiviteter här.

Naturskyddsföreningen

Vad händer hos Naturskyddsföreningen i Tjust? Kolla in deras program.